The new book Harry Potter and the Half-Blood is warmly welcomed by the children in China.


The new book Harry Potter and the Half-Blood is warmly welcomed by the children in China. It sells well across China. You can see and hear the advertisements about the book here and there.
Why is the book so attractive (吸引人的) to children? After reading it, I was attracted by the magic world. I can not help asking: where is our own Harry Potter?
China has a long history and colorful culture. With a large market of teenagers, China published (出版) many popular books among children. However, why are the present books not as good as those foreign ones?
Firstly, quiet a number of children’s are of strong sense of teaching, and they have little interest. Reading them, children often have a feeling of being “educated”. Certainly, they don’t like them. Secondly, fewer children like the same stories, but most Chinese books are usually much the same. One knows the ending as early as in the beginning. Finally, the writers seldom think about children’s needs.
First-class Reading for children should be interesting, and written in their language.
【小题1】About the present Chinese children’s books, which is NOT right?
A.They have little interest.
B.Our writers seldom know children’s needs.
C.Most of them are the same
D.They are better than foreign ones.
【小题2】Harry Potter is so popular, because __________.
A.it’s the same as Chinese books
B.it can lead children into a wonderful world
C.it’s not written in children’s language
D.it’s advertised more often on TV or posters
【小题3】The Chinese meaning of the underlined phrase “First-class Reading” is _______.
A.第一批读物B.一节课的阅读C.一流的读物D.基础的阅读
【小题4】“Where is our own Harry Potter?” means __________.
A.the writer can’t find any books for children
B.Chinese presents should buy Harry Potter for their children
C.our children should learn from Harry Potter
D.Chinese writers should write better books for children
【小题5】Which is the best title (标题) of the passage?
A.Ways to read books.B.A magic boy, Harry Potter.
C.Books and advertisements.D.Our children need better books.

答案


【小题1】D
【小题2】B
【小题3】C
【小题4】D
【小题5】D解析:
作者通过《哈利波特》一书在中国的畅销,产生对中国儿童图书思考。指出了中国儿童图书所存在的问题。
【小题1】细节理解题。从However, why are the present books not as good as those foreign ones? 一语可知作者认为中国的儿童图书不如外国的好。
【小题2】细节理解题。根据文章的第二段可知,《哈利波特》一书畅销的原因是它能把孩子们带入一个奇妙的世界。
【小题3】推理判断题。从这个句子的后半部分可判断出,一流的读物应当是用儿童语言写的,令人感兴趣的读物。
【小题4】推理判断题。作者认为在中国没有像《哈利波特》这样畅销的儿童读物。他希望中国的作家能写出像《哈利波特》这样畅销的儿童读物。
【小题5】主旨大意题。在这篇文章中作者用大量的篇幅介绍了中国儿童读物所存在的问题,指出了好的儿童读物所应具备的特点。所以只有D符合文章的意思。

相关题目

阅读下文,完成(1)-(2)题。 终南望余雪 祖咏 终南阴岭
阅读下文,完成(1)-(2)题。 终南望余雪 祖咏 终南阴岭秀,积雪浮云端。林表明霁色,城中增暮寒。 (1)这是作者在长安的应试诗。诗写在长安
在斜坡路上,甲用300N的力沿斜坡向上拉一辆小车,乙用240 N
在斜坡路上,甲用300N的力沿斜坡向上拉一辆小车,乙用240 N的力也沿斜坡   向上推这辆车,两力在同一直线上,那么这两个力的合力大小为______N,方
下列关于电离常数(K)的说法中正确的是( )A、电离常数
下列关于电离常数(K)的说法中正确的是( )A、电离常数(K)越小,表示弱电解质电离能力越弱B、电离常数(K)与温度无关C、不同浓度的同一弱电
图8表示某年某月6~15日浙江沿海某地与同纬度内陆某地的日
图8表示某年某月6~15日浙江沿海某地与同纬度内陆某地的日最高气温、最低气温和降水量比较示意图。回答1-2题。 1.下列叙述正确的是 A.甲地位于沿海
设变量△m=P/q(P为流通中货币需求量,q为流通中实际货币发
设变量△m=P/q(P为流通中货币需求量,q为流通中实际货币发行量),M国2014年前三季度Δm在区间(0.5,1.5)间变动,不考虑其他因素,下列说法正确的是( )
He met her at a party. She was so outstanding, with many boys around her, while
He met her at a party. She was so outstanding, with many boys around her, while he was so normal, with nobody paying attention to him.        At the end of the party, he invited her to have coff
“a>0”是“>0”的  (   )                     (A
“a>0”是“>0”的  (   )                     (A)充分不必要条件      (B)必要不充分条件 (C)充要条件          (D)既不充分也
--- Where’re you? --- My father _____ I are in the room, _____ my mother isn
--- Where’re you? --- My father _____ I are in the room, _____ my mother isn’t. A. but; and         B. and; but            C. and; and       D. but; but

最新题目