Ever since news of widespread food recalls caused by a carcinogenic dye broke, there has b

  Ever since news of widespread food recalls caused by a carcinogenic dye broke, there has been confusion(混淆) over possible links to the country of the same name, but Sudan officials say there is no connection whatever.

Sudan1 is a red industrial dye that has been found in some chilli powder, but was banned in food products across the European Union (EU) in July 2003.

Since the ban was put in place, EU officials have been striving to remove some food products from the shelves. So far 580 products have been recalled.

Last week Sudan's Embassy in the United Kingdom asked the Food Standards Agency (FSA) for clarification of the origin of the dye's name.

Omaima Mahmoud Al Sharief, a press official at Sudan's Embassy in China, explained the purpose of the inquiry was to clear up any misunderstanding over links between the country and the poisonous dye.

“We want to keep an eye on every detail and avoid any misunderstanding there,” she said. “Our embassy to Britain asked them how the dye got that name and whether the dye had something to do with our country. But they told us there was no relationship.”

The FSA, an independent food security watchdog in Britain, received a letter from the Sudanese embassy last week.

“They asked us why the dye is named Sudan, however, we also do not know how it got the name,” she said. “People found the dye in 1883 and gave it the name. Nobody knows the reason, and we cannot give any explanation before we find out.”

Sudan dyes, which include Sudan1 to 4,are red dyes used for colouring solvents(溶剂),oils, waxes, petrol, shoe and floor polishes. They are classified as carcinogens by the International Agency for Research on Cancer.

What does the underlined word mean in Paragraph One?

A. Causing cancer.B. Having side effect.

C. Containing poison.D. Poisonous.

How did the Sudan1 get its name?

A. The dye is often produced in Sudan.

B. The dye has something to do with the country named Sudan.

C. Nobody is sure of the origin of the name.

D. Many foods produced in Sudan contain the dye.

We can infer from the passage that _______.

A. the Sudan government is paying much attention to the food safety

B. Sudan1 is often used to be added to the food

C. people didn't realize the danger of Sudan1 until 2003

D. many food shops will be closed down

Which of the following is the best title?

A. Keep away from Sudan1

B. No Sudan1 dye links to the country

C. How Sudan1 dye got its name

D. Pay attention to the food safety

答案

【小题1】A

【小题2】C

【小题3】B

【小题4】B


解析:

【小题1】词义猜测题。根据“They are classified as carcinogens by the International Agency for Research on Cancer.”一句可知这个词与癌症有关,故可推出其意为“致癌的”。

【小题2】细节推断题。根据“People found the dye in 1883 and gave it the name. Nobody knows the reason, and we cannot give any explanation before we find out.”可知还没有人知道“苏丹红”名称的由来。

【小题3】 细节推断题。根据“EU officials have been striving to remove some food products from the shelves. So far 580 products have been recalled.”可知某些食品因含有“苏丹红”而被召回。故可推断“苏丹红”经常被用作食品添加剂。

【小题4】主旨大意题。根据“there has been confusion over possible links to the country of the same name, but Sudan officials say there is no connection whatever.”可知本文主要讲“苏丹红”与苏丹这个国家是否有联系的问题,故B项最佳。

相关题目

如图是元素周期表中的一部分,请回答下列问题:第一 周期1
如图是元素周期表中的一部分,请回答下列问题:第一 周期1H 2He 第二 周期3Li4Be5B①7N8O9F10Ne 第三 周期11Na12Mg13Al14Si15P16S②18Ar (1)上表中①所示元素的
历史学家通常认为,在审视复杂历史问题时不能轻率地下结论.
历史学家通常认为,在审视复杂历史问题时不能轻率地下结论.这一观点的合理性在于 ①不同的认识主体对复杂历史问题的认识总是不同的 ②真理不会停
荡秋千是一种常见的娱乐休闲活动,也是我国民族运动会的
荡秋千是一种常见的娱乐休闲活动,也是我国民族运动会的一个比赛项目。小红同学荡秋千时,在从一侧的最高点荡到另一侧的最高点这一过程中,小
--Must he finish the task tonight?   --No, he _________.         A. mu
--Must he finish the task tonight?   --No, he _________.         A. mustn’t  B. can’t  C. may not  D. doesn’t have to     
表中所列的是12月22日甲、乙、丙、丁四地的白昼时间,根据
表中所列的是12月22日甲、乙、丙、丁四地的白昼时间,根据表中数据完成下列问题。 甲地乙地丙地丁地 白昼时间5小时30分9小时09分11小时25分13小时56
下列关于细胞结构和功能的叙述中,正确的是          
下列关于细胞结构和功能的叙述中,正确的是              (    )A.由于根尖生长点细胞有细胞周期,其中的化学成分不断变化B.乳酸菌、
名著知识。(3分)         成功的花儿,/人们只惊幕她
名著知识。(3分)         成功的花儿,/人们只惊幕她现时的明艳!/然而当初她的芽儿,/侵透了奋斗的泪泉,/洒遍了牺牲的血雨。 这首小诗选自
An elderly teacher,with a pupil by his side,took a walk through a forest. S
An elderly teacher,with a pupil by his side,took a walk through a forest. Suddenly he__41__(stop)and pointed to four plants close at hand. The first was just beginning to appear slowly above the

最新题目