My newly-rented small apartment was far away from the centre of London and it was becoming

My newly-rented small apartment was far away from the centre of London and it was becoming essential for me to find a job, so finally I spent a whole morning getting to town and putting my name down to be considered by London Transport for a job on the underground. They were looking for guards, not drivers. This suited me. I couldn’t drive a car but thought that I could probably guard a train, and perhaps continue to write my poems between stations. The writers Keats and Chekhov had been doctors. T.S. Eliot had worked in a bank and Wallace Stevens for an insurance company. I’d be a subway guard. I could see myself being cheerful, useful, a good man in a crisis. Obviously I’d be overqualified but I was willing to forget about that in return for a steady income and travel privileges — those being particularly welcome to someone living a long way from the city centre.

The next day I sat down, with almost a hundred other candidates, for the intelligence test. I must have done all right because after about half an hour’s wait I was sent into another room for a psychological test. This time there were only about fifty candidates. The interviewer sat at a desk. Candidates were signaled forward to occupy the seat opposite him when the previous occupant had been dismissed, after a greater or shorter time. Obviously the long interviews were the more successful ones. Some of the interviews were as short as five minutes. Mine was the only one that lasted a minute and a half.

I can remember the questions now: “Why did you leave your last job?” “Why did you leave your job before that?” “And the one before that?” I can’t recall my answers, except that they were short at first and grew progressively shorter. His closing statement, I thought, revealed (揭示) a lack of sensitivity which helped to explain why as a psychologist, he had risen no higher than the underground railway. “You’ve failed the psychological test and we are unable to offer you a position.”

Failing to get that job was my low point. Or so I thought, believing that the work was easy. Actually, such jobs — being a postman is another one I still desire — demand exactly the sort of elementary yet responsible awareness that the habitual dreamer is least qualified to give. But I was still far short of full self-understanding. I was also short of cash.

The writer applied for the job chiefly because _________.

A.he wanted to work in the centre of London

B.he could no longer afford to live without one

C.he was not interested in any other available job

D.he had received some suitable training

The writer thought he was overqualified for the job because _________.

A.he often traveled underground          B.he had written many poems

C.he could deal with difficult situations       D.he had worked in a company

The length of his interview meant that _________.

A.he was not going to be offered the job

B.he had not done well in the intelligence test

C.he did not like the interviewer at all

D.he had little work experience to talk about

What does the writer realize now that he did not realize then?

A.How unpleasant ordinary jobs can be.     B.How difficult it is to be a poet.

C.How unsuitable he was for the job.  D.How badly he did in the interview.

答案

【小题1】B

【小题2】C

【小题3】A

【小题4】C


解析:

这是一篇故事(记叙文),讲述了作者找工作碰壁的经历,文章最后还告诫读者:看似简单的工作其实需要梦想家们所不具备的责任意识。

【小题1】考查学生对信息进行加工和处理的能力。第1段提到:Obviously I’d be overqualified but I was willing to forget about that in return for a steady income and travel privileges…, 此外,文章最后也提到:I was also short of cash. 故选B。

【小题2】 考查学生对信息进行加工和处理的能力。第1段提到:I could see myself being cheerful, useful, a good man in a crisis. “……在危急时刻能应付自如的人,做保安其素质当然绰绰有余了”,故选C。

【小题3】考查细节。第2段提到:Obviously the long interviews were the more successful ones. … Mine was the only one that lasted a minute and a half. 故选A。

【小题4】考查推理能力。最后一段提到:Actually, such jobs … demand exactly the sort of elementary yet responsible awareness that the habitual dreamer is least qualified to give. 这类工作需要有一种基本的责任意识,而惯于空想者没有这种意识,故选C。

相关题目

下图表示细胞内某些有机物的元素组成和功能关系,其中A、B
下图表示细胞内某些有机物的元素组成和功能关系,其中A、B代表元素,Ⅰ、Ⅱ、Ⅲ、Ⅳ是生物大分子,图中X、Y、Z、P分别为构成生物大分子的基本单
下列各句中,没有语病的一句是( )A.我们的报刊、杂志、
下列各句中,没有语病的一句是( )A.我们的报刊、杂志、电视和出版物,更有责任作出表率,增强使用语言文字的规范意识,杜绝用字不规范的现象
(4分)静电感应:把电荷移近不带电的导体,可以使________
(4分)静电感应:把电荷移近不带电的导体,可以使________,这种现象叫静电感应。利用静电感应使物体带电叫________起电。
从一个细胞到青春洋溢的初中生,生命给了我太多的惊奇。 
从一个细胞到青春洋溢的初中生,生命给了我太多的惊奇。   (1)我的生命开始于一个被称为受精卵的细胞,形成的场所是________,我舒适地生活在妈
 2013年国庆节期间,央视推出以爱国为主题的系列调查节目
 2013年国庆节期间,央视推出以爱国为主题的系列调查节目。在回答“什么是爱国” 这一问题时,青海西宁一市民说,造谣就是不爱国;北京一市民说
下表是我国四种农作物种植的适宜气候条件,读表回答1~2题
下表是我国四种农作物种植的适宜气候条件,读表回答1~2题。 1.四种农作物中,鄱阳湖平原种植的是(    ) A.①②          B.③④        
基因工程中科学家常采用细菌、酵母菌等微生物作为受体细
基因工程中科学家常采用细菌、酵母菌等微生物作为受体细胞,原因是() A.结构简单,操作方便 B.繁殖速度快 C.遗传物质含量少 D.性状稳定,变异少
已知函数, (1)求的定义域; (2)已知的值.
已知函数, (1)求的定义域; (2)已知的值.

最新题目