The United States became a rich industrial nation toward the end of 1800s. There were more

The United States became a rich industrial nation toward the end of 1800s. There were more goods, more services, more jobs, and a higher standard of living. There was more of everything, including problems. One problem was monopoly, that is, to be the only seller of a certain line of products or a service. In some cases, several companies that manufactured the same product would agree not to compete with one another. They would all agree to charge the same price. These arrangements made it impossible for customers to shop around for lower prices for certain products.

Some people decided that huge corporations had too much power and controlled too many markets. Because of their wealth and power, they could see to it that governments passed laws favorable to them. Many people believed that monopoly and price fixing were bad for customers and bad for the country so that they should be broken up.

Finally the national government and some states passed laws that placed limits on corporations and big companies. These laws made it illegal for companies to make agreements to charge only a certain price. Later on the national government forced monopoly to be broken up.

Such laws and government action didn’t entirely do away with monopolies. Nor did they stop the growth of huge corporations. But they did show that American people had decided that some of the changes that had occurred were harmful. (from www.nmet168.com)

1. The underlined word “monopoly” in the first paragraph most probably means ________.

A. the production of certain kinds of goods  B. complete control and possession of trade

C. a big corporation of company             D. an agreement on prices

2. Because of the agreements between big companies ________.

A. people had to buy things at certain shops  B. the prices of their goods were much lower

C. customers had no choice but to buy      D. there were fewer markets in some states

3. According to the laws, companies ________.

A. were not allowed to control the markets

B. could not force the customers to buy their products

C. should have fixed prices for their products

D. must produce the same kind of goods for the same markets

4. Which of the following is not true according to the passage?

A. Big companies could not influence the government.

B. A large number of markets were controlled by big companies.

C. Many Americans were worried about the changes in their country.

D. Some of the laws were in favor of customers.

答案

1-4 BCAA


解析:

1.   词义猜测题。根据该词之后的解析句“to be the only seller of a certain line of products or a service”可猜测出其意义。

2.   细节理解题。根据第一段最后一句“These arrangements made it impossible for customers to shop around for lower prices for certain products”分析可知。

3.   细节理解题。根据第三段中的“These laws made it illegal for companies to make agreements to charge only a certain price”一句可知。

4.   事实确认题。第二段“Because of their wealth and power, they could see to it that governments passed laws favorable to them”一句的意义是:因为拥有财富和势力,他们能确保政府通过有利于他们的法律。由此可确认“大公司对政府是有影响力的”。

相关题目

Health food is a general term applied to all kinds of food that is considered mo
Health food is a general term applied to all kinds of food that is considered more healthy than the types of food sold in supermarkets.For example,whole grains,dried beans,and corn oil are healt
函数的最小正周期为     ,此函数的值域为       。
函数的最小正周期为     ,此函数的值域为       。
某校学生于台风过后,前往某山区实习,观测溪谷的变化情
某校学生于台风过后,前往某山区实习,观测溪谷的变化情况。右图为学生实习地区的等高线地形图,据此完成19—20题。19.学生在实习中可以得知的
九届全国人大常委会第十一次会议通过了全国人大常委会关
九届全国人大常委会第十一次会议通过了全国人大常委会关于修改个人所得税法的决定,决定对储蓄存款利息所得征收个人所得税。通过这一政策,鼓
(2019·山东青岛)阅读下面的文字,按要求作文。 童话大王
(2019·山东青岛)阅读下面的文字,按要求作文。 童话大王郑渊洁去参加笔会,有位作家在发言时,大谈自己读了很多书,此人在说完一位外国作家的
在穆罕默德·阿里统治埃及时期(   ) ①埃及获得了事实上
在穆罕默德·阿里统治埃及时期(   ) ①埃及获得了事实上的独立②西方列强放弃了侵略埃及的设想③埃及近代化开始进步④苏伊士运河通航 A.①② B.
. I don’t like Tom’s way of behavior, but ________I admire his knowledge of
. I don’t like Tom’s way of behavior, but ________I admire his knowledge of languages.    A. in other words       B. on the other hand    C. as a result           D. as a mat
如图所示,在y<0的区域内存在匀强磁场,磁场方向垂直于xy
如图所示,在y<0的区域内存在匀强磁场,磁场方向垂直于xy平面并指向纸面外,磁感应强度为B.一带正电的粒子以速度v0从O点射入磁场,入射方向在xy平

最新题目