Compassion is a desire within us to help others. With effort, we can translate

      Compassion is a desire within us to help others. With effort, we can translate compassion into actions. An experience last weekend showed me this is true. I work part-time in a supermarket across from a building for the elderly. These old people are our main customers, and it’s not hard to lose patience over their slowness. But last Sunday, one aged gentleman appeared to teach me a valuable lesson. This untidy man walked up to my register(收款机)with a box of biscuits. He said he was out of cash(现金), had just moved into his room, and had nothing in his cupboards. He asked if we could let him have the food on trust. He promised to repay me the next day.

      I couldn’t help staring at him. I wondered what kind of person he had been ten or twenty years before, and what he would be like if luck had gone his way. I had a hurt in my heart for this kind of human soul, all alone in the world. I told him that I was sorry, but store rules didn’t allow me to do so. I felt stupid and unkind saying this, but I valued my job.

     Just then, another man, standing behind the first, spoke up. If anything, he looked more pitiable. “Charge it to me,” was all he said.

      What had been feeling was pity. Pity is soft and safe and easy. Compassion, on the other hand, is caring in action. I thanked the second man but told him that was not allowed either. Then I reached into my pocket and paid for the biscuits myself. I reached into my pocket because these two men had reached into my heart and taught me compassion.

41. The aged gentleman who wanted to buy the biscuits______.

A. promised to obey the store rules                    B. forgot to take any money with him

C. hoped to have the food first and pay later       D. could not afford anything more expensive

42. Which of the following best describes the old gentleman?

A. kind and lucky                                                   B. poor and lonely

C. friendly and helpful                                            D. hurt and disappointed

43. The writer acted upon the store rules because___________.

A. he wanted to keep his present job                   B. he felt no pity for the old gentleman

C. he considered the old man dishonest       

D. he expected someone else to pay for the old man

44. What does the writer learn from his experience?

A. Wealth is more important than anything else.  B. Helping others is easier said than done.

C. Experience is better gained through practice.

D. Obeying the rules means more than compassion.

答案

41.C     42.B     43.A     44.B


解析:

41.解析:这是一道细节题。第一段“He asked if we could let him have the food on trust. He promised to repay me the next day.”说明这位老人希望能先把食物拿走,以后再付钱。

42.解析:这是一道推断题。根据第一段中“This untidy man walked up to my register with a box of biscuits.”和第二段中“I had a hurt in my heart for this kind of human soul, all alone in the world.”可推断出这位老人既贫穷又孤独。

43.解析:这是一道细节推断题。根据第二段“I felt stupid and unkind saying this, but I valued my job.”可判断出作者忠于商店的规则的原因是他想保住自己的工作。

44.解析:这是一道主旨题。作者在短文一开头说“Compassion is a desire within us to help others. With effort, we can translate compassion into actions.”,这说明他通过这件事得到的教训是:帮助别人说比做容易。

相关题目

下列各组物质,均属于硅酸盐工业产品的是(  )。A.陶瓷
下列各组物质,均属于硅酸盐工业产品的是(  )。A.陶瓷、水泥       B.粗硅、玻璃C.普钙、漂白粉     D.石膏、石英玻璃 
已知△ABC中,点D在BC边上,且,则r+s的值是( ) A.       
已知△ABC中,点D在BC边上,且,则r+s的值是( ) A.                                                             B. C.-3 
某学生欲完成2HCl+ 2Ag= 2AgCl + H2↑的反应,设计了如图所示的
某学生欲完成2HCl+ 2Ag= 2AgCl + H2↑的反应,设计了如图所示的四个实验,你认为可行的实验是  
自有人类以来,思想领域内的斗争就一刻也没有停止过,而
自有人类以来,思想领域内的斗争就一刻也没有停止过,而哲学上的斗争是最高形式的斗争。这里所说的哲学上的斗争,最根本的是 A.物质和意识的
正方体的棱长为1,若动点在线段上运动,则的取值范围_______
正方体的棱长为1,若动点在线段上运动,则的取值范围_______________;
某学生测定的下列数据中,不合理的是( ) A.用10mL量筒取
某学生测定的下列数据中,不合理的是( ) A.用10mL量筒取了7.4mL水 B.用托盘天平称得某小苏打样品的质量为16.7g C.用测得某粗盐中氯化钠的质量分
19.补写出下列句子中的空缺部分。 (1)寄蜉游于天地,____
19.补写出下列句子中的空缺部分。 (1)寄蜉游于天地,___________________。________________,羡长江之无穷。(《赤壁赋》) (2)仰观宇宙之大,____________
设函数(其中,,).当时,取得最小值. (1)求函数的解
设函数(其中,,).当时,取得最小值. (1)求函数的解析式; (2)求函数的单调递增区间.

最新题目