The largest-ever chariot pit (战车坑) of relics with carts and horse bones has been dis

The largest-ever chariot pit (战车坑) of relics with carts and horse bones has been discovered in Henan Province. It may lead to the uncovering of chariot pit groups that could be a key to understanding Chinese civilizations that existed more than 2,000 years ago.

 Experts said the relics are dated more than 300 years earlier than the famous warriors (武士) in Shaanxi Province. What excited the experts were two other projects that located two huge pits with similar features.

 “It is absolutely a miracle. These relics indicate that there could be a tomb group in this area, which is likely to be important for China’s archaeological (考古学的) studies,” said Ma Juncai, a leading relic researcher in the province.

 In ancient China, carts, sheep, spoons and so on were buried to ensure that dead people had a happy afterlife. The number and quality of the sacrifices indicated the social status of the dead. The custom was carried into the Qin Dynasty. Emperor Qinshihuang’s tomb, located near Xi’an, the capital of Shaanxi Province, is accompanied by thousands of wood or clay figures of warriors and horses. The tomb is probably the most well-known.

 The discovered pit measures 10.4 meters long, 8.4 meters wide and 5 meters deep. It holds 20 carts in different sizes. The smallest one is 1.05 meters long and 1.3 meters wide.

 Experts think that 40 horses are likely to be found as well. Careful plans need to be made to deal with the demanding uncovering. “The clay is very weak and a small misstep can destroy the whole project. That’s why we need to take every step very carefully to protect these cherished cultural relics,” Ma said.

What’s the passage mainly about?

  A. The dead people’s sacrifices in ancient China.

  B. China’s archaeological studies.

  C. The discovery of a large chariot pit in Henan.

 D. The history of Chinese civilizations.

According to Ma Juncai, the uncovering of the three pits is a miracle because _______.

  A. it shows there may be a tomb group there

  B. it’s helpful in discovering Emperor Qinshihuang’s tomb

  C. the relics are dated such a long time ago

  D. the relics are more than 300 years older than the ones in Shaanxi

It can be inferred from Paragraph 4 that ______.

A. all dead people had sacrifices in ancient China

B. the discovered pit is the most well-known in the world

C. the discovered pit dates back to the Qin Dynasty

D. Emperor Qinshihuang wanted to maintain his power after death

Careful plans for the uncovering are needed because ______.

  A. another 40 horses are likely to be found as well

  B. the whole uncovering could be destroyed easily

  C. experts are too busy to spare time for it

  D. the government hasn’t agreed to it

Which of the following statements is TRUE according to the passage?

  A. The discovery has drawn the leading experts’ attention.

  B. A lot of cultural relics have been discovered in Henan.

  C. 40 horses have been discovered together with the chariot pit.

  D. The discovered carts in the chariot pit are similar in size.

答案

【小题1】C

【小题2】A

【小题3】D

【小题4】B

【小题5】A


解析:

一次考古的重大发现再次见证了拥有悠久历史的中华文明。

【小题1】主旨大意题。第一段点明了文章的主旨,根据第一段The largest-ever chariot pit relics … 可知,答案为C。

【小题2】细节理解题。根据第三段These relics … in this area可知,答案为A。

【小题3】根据文中的信息作出判断推理。第四段提到,陪葬品表明死者想确保死后继续过幸福的生活,而秦始皇陵墓有非常多的陪葬品,可见秦始皇想在死后继续拥有王权。

【小题4】细节理解题。根据最后一段The clay is … whole project可知,答案为B。

【小题5】推理判断题。根据第三段 … Ma Juncai, a leading relic researcher in the province可知,这个发现已经吸引了顶级专家的注意。

相关题目

《法兰西第三共和国宪法》规定:“总统有权召开两院的特
《法兰西第三共和国宪法》规定:“总统有权召开两院的特别会议。在会议的闭会时期,如果两院有绝对多数要求开会,总统也必须召集两院。”这说
党的十八大以来,反腐败斗争不断深入,惩治腐败一直保持
党的十八大以来,反腐败斗争不断深入,惩治腐败一直保持高压态势。先后有多位副国级和省部级高官被查处。腐败高官被依法查处 ①体现了我国公民
文学艺术对于反映人们的精神生活、展示人们的精神世界有
文学艺术对于反映人们的精神生活、展示人们的精神世界有独特的作用。中华文化中的文学艺术展现了中华民族的精神向往和美好追求,在世界文学艺
2010年1月22日,江苏省宣布自2月1日起提高最低工资标准。其
2010年1月22日,江苏省宣布自2月1日起提高最低工资标准。其后,许多省份陆续提高了最低工资标准。这表明了政府(     ) ①提高劳动报酬在初次分
若|a|=,|b|=2,且(a-b)⊥a,则a与b的夹角是A.              
若|a|=,|b|=2,且(a-b)⊥a,则a与b的夹角是A.                 B.                C.                 D.
某学习小组利用银边天竺葵(叶片边缘部分呈白色)探究阳
某学习小组利用银边天竺葵(叶片边缘部分呈白色)探究阳光与有机物的关系,实验过程如图所示(其中把B处两面用黑纸片遮盖上),据图回答下列问
人类每时每刻都离不开空气,没有空气就没有生命,也就没
人类每时每刻都离不开空气,没有空气就没有生命,也就没有生机勃勃的地球。    (1)空气主要由        (填物质名称)和氧气组成,此外,还
下列各句中,加点的成语使用不正确的一项是   A.只要你
下列各句中,加点的成语使用不正确的一项是   A.只要你能力我身临其境的想一想,你就不会对我求全责备了。   B.是深入了解一个单位的全面生

最新题目