Industrial pollution is not only a problem for the countries of Europe and North America b

Industrial pollution is not only a problem for the countries of Europe and North America but also an extremely serious problem in some developing countries. For these countries, economic growth is a very important aim. They want to introduce industries, and so they put few controls on the industries which cause pollution.

Cubatao, an industrial town of 85 000 people in Brazil, is an example of the connection between industrial development and pollution. In 1954, Cubatao had no industry. Today it has more than twenty large factories, which produce many pollutants(污染物). The people of the town are suffering from the poisonous matter in their environment and the bad effects can be clearly seen. Birth shortcomings are extremely common. Among children and adults, lung problems are sometimes twelve times more common in Cubatao than in other places.

It is true that Brazil, like many other countries, has laws against pollution, but these laws are not enforced strictly enough. It is cheaper for companies to take no notice of the laws and pay the fines(罚款) than to buy the expensive equipment that will reduce the pollution. It is clear, therefore, that economic growth is more important to the government than to the health of the workers. However, the responsibility(责任) does not completely lie with the Brazilian government. The example of Cubatao shows that international companies are not acting in a responsible way either. A number of the factories in the town are owned by large companies from France, Italy, and the U. S. They are doing things in Brazil that they would not be able to do at home. If they caused the same amount of pollution at home, they would be severely(严厉地) punished or even put out of business.

1. Why don’t developing countries have strict pollution controls?

A. The new industries they want to introduce do not cause much pollution.

B. Pollution is not a serious problem for developing countries.

C. They don’t realize the balance of nature will be destroyed by some pollutants.

D. If they put stricter controls on industry, fewer companies would build new plants in developing countries.

2. What is the author’s purpose in taking Cubatao as an example?

A. To show that industry can develop very fast in developing countries.

B. To show that the pollution problem in Brazil is extremely serious. 

C. To show that industrial growth can cause pollution problems for developing countries.

D. To show that pollution is killing many people and destroying the whole economy of Brazil.

3. How is the health of the population of Cubatao?

A. There are more heart diseases among people who live near chemical factories.

B. More people suffer from lung diseases because of poisonous matter.

C. Their health is affected by pollutants the same way as that of other Brazilians.

D. Babies there are found not as bright as those who live in other places.

4. Why do some foreign companies like to set up their plants in Brazil?

A. The investment(投资) environment in Brazil is suitable for them.

B. They will not be severely punished if they cause pollution in Brazil.

C. They can make much money because they do not have to pay Brazilian workers much.

D. They can act in an irresponsible(不负责任的) way in Brazil because there are no pollution laws there.

答案

1--4      DCBB  


解析:

本文论述了一些国家为了发展工业而忽视了环境污染这一严重问题。

1. D。推断题。根据文章第1段最后一句 they want to introduce industries, and so they put few controls on the industries which cause pollution可推知此题答案为D。

2. C。推断题。根据文章第2段第1句an example of the connection between industrial development and pollution可推知此题答案为C。

3. B。细节题。根据文章第2段最后一句Among children and adults, lung problems are sometimes twelve times more common in Cubatao than in other places可推知此题答案为B。

4. B。推断题。根据文章第3段最后一句If they caused the same amount of pollution at home, they would be severely(严厉地) punished or even put out of business可推知此题答案为B。

相关题目

如图3所示的电路,电阻,串联在电路中,电源电压,闭合开
如图3所示的电路,电阻,串联在电路中,电源电压,闭合开关K,电压表的示数约为4V,则   A.R1断路        B.R2短路C.R3短路        D.安培
2008年北京奥运会吉祥物“福娃”,注重吸收了中国传统文化
2008年北京奥运会吉祥物“福娃”,注重吸收了中国传统文化的元素,因为民族的才是世界的。这一论断体现的哲理是(    )     A.事物是永恒变化
阅读下面的选文,回答12-17题。(18分)一个婴儿的拥抱①我
阅读下面的选文,回答12-17题。(18分)一个婴儿的拥抱①我们是餐馆里唯一带孩子就餐的顾客,我把伊瑞克放进一把高高的婴儿椅里。突然,伊瑞克高
下表是某品牌饮用天然水理化指标 含有成分钙镁钾钠其它
下表是某品牌饮用天然水理化指标 含有成分钙镁钾钠其它 含量(mg/L)≥4.0≥0.5≥0.35≥0.8略 该表中的“钙、镁、钾、钠”应理解为(     ) A.原
在西部大开发中,铁路等基础建设必须先行。这主要是因为
在西部大开发中,铁路等基础建设必须先行。这主要是因为铁路建设(    ) A.投资规模巨大,建设周期较长            B.提供就业机会,提高人均
自然灾害中常有如下现象发生,其中属于化学变化的是 A. 冰
自然灾害中常有如下现象发生,其中属于化学变化的是 A. 冰雪融化            B. 房屋倒塌         C. 森林失火     D. 山体滑坡
故园东望路漫漫,_______________,马上相逢无纸笔,______________
故园东望路漫漫,_______________,马上相逢无纸笔,_______________。
ou can't wear a blue jacket _____ that shirt — it'll look terrible.  A. on 
ou can't wear a blue jacket _____ that shirt — it'll look terrible.  A. on               B. above          C. up         D. over

最新题目